Despre politica eșuată de reintegrare a Chișinăului

sursa foto: coub.com

Astăzi vreau să vorbim despre sistemul medical din Republica Moldova și problema Transnistriei

Toată lumea discută, analizează conflictul transnistrean, dar cu soluții practice nu vine nimeni. Toată lumea e mulțumită de conflictul înghețat de aici, alții fac bani, alții o țin ca o sperietoare pentru România și țările occidentale. Dar nimeni nu vorbește despre problemele reale. Una din aceste probleme, este și nerecunoașterea diplomelor de studii din Transnistria ( adică dacă tu ai absolvit o facultate din Transnistria, diploma eliberată de Universitatea din Tiraspol nu este recunoscută de ministerul de la Chișinău, inclusiv nici cele de medic sau asistent medical, de multe ori am întâlnit tineri din raioanele limitrofe cu Transnistria care au făcut studiile la colegiul de medicină din Bender și nu se pot angaja în spitalele din raioanele controlate de Chișinău, la fel e și cu medicii de acolo, la Tiraspol pot opera, dar la Chișinău, nu, că nu au facultatea de medicină din Chișinău, parcă nu tot același jurământ îl dau și nu tot aceeași apendicită este și la Râbnița și la Rezina). Aici v-aș povesti un caz despre un medic tare bun din Bender, care are o practică medicală bogată, este recunoscut chiar și la Chișinău, are 40 ani și a absolvit Universitatea de Medicină din Tiraspol, la un moment dat a vrut să vină cu traiul în Chișinău, mai mult pentru cei 3 copiii ai săi și din cauza că a obosit de atmosfera cenușie a unui regim nerecunoscut, când a vrut să se angajeze l-au trimis să-și echivaleze diploma. Tare entuziasmat domnul doctor și-a pus mari speranțe, a mers la Ministerul Sănătății, ăștia de la minister l-au trimis direct în anul 2 la facultate de medicină generală, pe un medic cu sute de operații reușite la activ.

Acum în perioada de pandemie, din cauza lipselor de cadre medicale în sistemul public de sănătate, ministerul educației împreună cu ministerul sănătății puteau depune eforturi comune  cu toate instituțiile statului și să recunoască diplomele medicilor și asistențelor medicali care au absolvit în Transnistria, asta ne-ar fi ajutat pe noi să facem față acestei urgii. Angajam tinerii medici și asistenți din Transnistria în spitaele noastre, aduceam bolnavii de Covid din Transnistria pe partea asta a Nistrului, îi ajutam, dacă tot vrem să reîntregim teritorial Republica Moldova.

Spre exemplu aș lua spitalul raional Șoldănești, un spital foarte mare, care stă gol din cauza lipsei cadrelor, se află la 25 km de Râbnița și 33 km de Camenca, aici am fi putut face un centru regional al bolnavilor de Covid, cu medicii de la noi și de dincolo de Nistru (care tot ai noștri sunt) și am fi acoperit 25 % din teritoriul transnitrean, fiind de un mare folos pentru cei de acolo, cât și pentru cei de aici. Fonduri sigur s-ar fi găsit pentru asta și nu cred că ar fi fost împotrivă regimul de la Tiraspol, sigur nu în așa problemă sensibilă. În perioada de pandemie globală, sigur se pot soluționa multe lucruri lăsate înghețate de-a lungul timpului.

Dar în loc să iubim cetățenii noștri de acolo și să încercăm să-i integrăm, noi mai bine le interzicem să vină la alegeri, le interzicem dreptul de a munci aici în funcții bune, deoarece nu le recunoștem diplomele. Ne coportăm ca agresorii în loc ca frații. În cazul Transnistriei e ca și cu o femeie care trebuie cucerită, cu flori, cu cadouri, dar nu cu agresiuni. În lumea actuală toate țările, inclusiv România, luptă pentru a atrage specialiști din toate domeniile , mai ales cel medical, creeind un sistem simplificat și rapid  de recunoaștere a diplomei.

Cred că doamna Președinte al Republicii Moldova, ar trebui să prioretizeze discursurile și să se axeze pe problemele reale ale oamenilor. Tinerii de acolo trebuie integrați la Chișinău, dar să nu plece la Moscova

Un gând despre &8222;Despre politica eșuată de reintegrare a Chișinăului&8221;

Lasă un comentariu